Yadigar Türkel. BAĞRIMIZ ÇATLADI, SUSUN

1

Rusiya İmperiyasında, SSRİde Azerbaycan Türklerine imperiyanın ulusüstü –  superetnik politikalarına uyğun, sınırlı düşünmek hügugsuzluğu verilmişdi. Bu hügugsuzlug elin, ulusun düşünçesini yadın, ermenitek yağının politik çıxarlarına, yaşam isteklerine uyğunlaşdırmış, oluşan din  geriçiliyi, “şair yanaşması” dağınıg ellerin sosial-politik düşüncesini üstelemişdi. 1985-ci ilin aprelinden, daha çox da 1990-cı illerden Azerbaycan Türklerinde de demokratik politik düşünce oluşur, sosiologiya, politologiya bilimleri yayılır, yazarların, jurnalistlerin yazı dili getdikce sosial-politikleşir – bilimselleşirdi. Ancag Heydarizmin güclenmesile, daha çox da 1995-ci ilde Anayasa uyğulanandan sonra Azerbaycan Türklerinin aydınlarının düşüncesini yeniden “imperiya çevresi”ne aldılar. Yalançı gabyalayanlıg gün-günden baş alıb getdi. Son günlerde bu, sovetdengalma – “Lenin, Lenin yolunda, gızıl bayrag elinde, çalışırıg, vuruşurug, Lenin baba yolunda”, “Men hansı bir insana benzedim ki, Lenini, mezarının başında cahan ağlamış olsun”…, “Beşerin vicdanı, eşgi, üreyi, zehni, düşüncesi, fikri dileyi, bütün yer üzünün xoş geleceyi, her zövgü-sefası partiyamızdır”, “Gardaş olub Hayastan, Azerbaycan” yaltaglıg, “şeirgayıranlıg politikası” ağrı-acı içinde gıvrılan yurddaşlarımızı Süleyman Rüstemin “Gardaşım layka, Sen orda eyledikce ham-ham, men senden alıram ilham” aşağılaması günlerine çatdırıb.

Azerbaycan Respublikasını, Azerbaycan Türklerini yeniden Rus-Ermeni-Sovet-Mason-Bolşefaşizmi çağına, gulluğuna döndermek yolverilmezdir! El-ele verib, bu yanlış politikanı ortadan galdırmasag, Ölkemiz, Elimiz, Ulusumuz çağdışı galıb batacagdır!

2

AzTV-lere baxmasam da, neyise, kimise görmemek olmur. Arabir jurnalist Rövşen Hacıbeylinin topladığı, Azerbaycan Respublikasının “xan”, “xagan”, “xatun”larının söyledikleri, Samed Vurğunun aşağılayıcı “Mehemmedeminler, Rasulzadeler”ine benzeyen “maska içmek” kimi gülmecelerini de görüb ağlamamag olmur. Son 25 ilde Azerbaycan Türklerinin çox böyük passionar enerjisi – ulusal gücü dağıdıldı! Azerbaycan Respublikası demokratikleşdikce Azerbaycan Türklerinin Gafgazın başga el, ulusları ile kültürel, menevi bağlılığı artacag, Gafgaz daha yaşanılan, daha gelişmiş sosial-ekonomik-kültürel bölgeye çevrilecekdi. Olmadı! Bacarmadıg! Bu işde yüz il gabagkıtek yene de en böyük garışdırıcı Ermeniler, Ermenilik oldu! Heydarizmin güclenmesile toplumun ulusal düşüncesinde olusmağa başlayan AZERBAYCANÇILIG ideologiyasına dayanan sosial, politiklik, evrensel hügug ilkeli düşüncenin yerini Mübariz Ahmedoğlu, Elman Nesirli, Elçin Mirzebeyli… kimi “politolog”ların yalançı öygüçülü, “Ermeniler bacarırlarsa Garabağın bağımsızlığını tanısınlar”… sözoynatmaları, “Mehemmed nur saçır yollarımıza, Ali güvvet verir gollarımıza”tek yüksek sosial, felsefi, politik düşünce ile anlamag çox çetin olan  “marş”lar tutdu. Sonucda Azerbaycan Respublikası prezidentinin son aylardakı, bilime, bilimsel düşünceye sığmayan “İslahat”larından sonra meydana atılanlardan Brilyant Dadaşova adlı bir oxuyan jurnalist Sevinc Osmangızının başını kesmeye galxdı, polis “cebheçi” adı altında Türk Ulusunun suçsuz oğul-gızlarını, Garabağda savaşmış igidleri tutmağa başladı… Bununla da bir yazıda “islahat yalanı” adlandırdığım politikanın yanlışlığı bütünlükle göründü. Azerbaycan Ağalığı yanlış, çağdışı yoldan geri çekilmelidir!!!

3

Bu tör-töküntü içinde bir tike çörek üçün erliyini, erdemliyini unudan birilerini anlamag, göze almamag olsa da, “şeirgayıranlıg” eden filologiya üzre elmler doktorlarını, filolog-akademikleri bağışlamag olmur! Buna göre de, üzümü onlara tutub sözümü deyirem: Sizin yüksek bilimçi adınız, düşünce özgürlüyünüz vardr! Bu düşünce özgürlüyü size Azerbaycan Respublikasının, Azerbaycan Türklerinin dönmez ideologu olmag hügugu verir. Bilin! Bu, öteri, keçeri dünyada yoxsul yurddaşın boğazından kesdirib yediyiniz yağlı kabab tikesi sizi yaşatmayacag, bir gün ilişib boğazınızda galacagdır! Yaranışdan beledir! Bu dünyada sizden tekce arı-duru ad galacag, onu gazanmağa çalışın! Eliniz, Ulusunuz, Açınız yaşamasa, o, guru ad da bir anda silinib gedecek!!!

Bağrımız çatladı, SUSUN! Özünüzü, adınızı göze soxub bilimi, bilimçini aşağılamayın! “Padişahım! Güneş de senin gözel üzünü görmek üçün çıxıb” gul yolundan çekilin, Azerbaycanı vurğun sevgisile sevenleri, yaşadanları destekleyin, Azerbaycanı yaşadın! Siz bilimçisiniz, gabyalayan yox!!!

 

 

31 iyul 2020-ci il.

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: best suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv