Yadigar Türkel. (Ardı-4)

Mirze, yükselib Urus İmperiyasında yüksek yer tutmuş eloğlumuz Heydar Aliyevin I pyotrdangalma, “xalgları başçılarının elile boğmag” oyununu başa düşmemesi bize baha oturdu… Men ele bilirem, eloğlumuz indi çox şeyi başa düşüb, xalgına edilen cinayetleri anlayıb.[1]
Esr yarım gabag Rus taxt-tacında güclü bir Azerbaycanlı olsaydı, beyler, bu nedir, azı min ildir bu yerlerin yiyesi olan bir xalgı da bölmek olarmı? – deyer, ya da 1946-da Azerbaycanı birleşdirmek mümkün iken, Azerbaycanlılar I Pyotr strategiyasının, Stalin-Mikoyan cinayetinin gurbanı olmazdı.
Yüz illerdir milli gürurumuz öldürüldüyünden, düşüncemiz dolaşdırıldığından başımıza getirilenleri anlamır, soydaşımızdan Moskvaya mektublar yazıb onun “ölümüne” çalışırıg. Bu bizim faciemizdir.

Mirze, Sabirden danışırsınız. Sabir, ey süxendanan deyib, ejdahanın ağzında olduglarını anlamayan Ermenilerle Azerbaycanlıları dostluğa çağırırdı, bu onun böyüklüyünü gösterir… Mirze, Sabir faciemizi de yazıb:

Neyleyim ey vay! Bu urus başdılar

Bilmeyirem hardan aşıb-daşdılar?!

Ölkede günden-güne çoxlaşdılar,

Her emele, her işe çulğaşdılar,

Goymayın, ay köhneler, ay yaşdılar!

Heyvereler her yere dırmaşdılar.

Mirze, Ana Yurdumuz Azerbaycan galıb ellerde! Neçe yüzilliye bilinmir!

Muğanda bir serhed var,

Burda soldat dayanar,

gardaşı gardaşından goruyub saxlamağa…

Bu serhed götürülen gün Azerbaycanın, Azerbaycan Türklerinin, Azerbaycanlıların yüz iller gözlediyi Yenidendoğuşu başlayacagdır!

Sabir deyen kimi:

İş aparmagçün bu gün dünyada fürset vaxtıdır,

Yatmayın, ayıg olun, iş vaxtı, geyret vaxtıdır!

 

 

22 avgust – 6 sentyabr 1987-ci il.

31 yanvar 2021-ci il.

 

[1] İller Heydar Aliyevin gözlediyimiz, umduğumuz birleşdirici böyüklüyünün olmadığını, düşüncesinin ancag Urusun sorumsuz ağalığına köklendiyini, özünü, ailesini düşündüyünü ortaya goydu. Sözsüz, bu, genden başga böyüdüyün, yaşadığın ortamda gördüklerinle, eyitimle bağlıdır. Bizimki bele geldi…

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: best suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv