YADİGAR TÜRKEL. OĞRULUG GENETİKDİRMİ, YA DA NÜSREDDİN BEYİ ANARAG

AZERBAYCAN RESPUBLİKASININ SEVİMLİ XATUNLARI, BAYRAMINIZ GUTLU OLSUN! SİZİ ÇOX SEVİREM! SİZE DAHA DEMOKRATİK POLİTİK GURULUŞDA, YENİDENDOĞMUŞ AZERBAYCANDA YAŞAMAG DİLEYİREM!

1

İnsan biososial varlıgdır. Onun bilincinin özülünde yüzde 80 genetik özellik dursa da, genellikle sosialllıg üstündür. Sosial daha yöneldici olsa da, kiminse biolojiliyi sosialın sözüne yüzde-yüz baxmır. Ya da tersine. İnstitutda o çağın genetika biliklerinden az-çox nese öyretmişdiler. Heç olmasa Mendel yasalarının ne olduğunu bilirdim. Ancag iller keçib, sosial-politik biliyim artdıgca, sosial felsefe ixtisasından “İnsan, tebiet, cemiyet menasibetleri (Biososial ve felsefi aspektler)”  (onda politologiya adlı ixtisas yoxdu, politologiya yerine sosial felsefe verirdiler.) adlı doktorlug disertasiyasının yazılması, illerle heydarizmin ağılsız memurları ile müdafie, sonra ise diplomun alınması savaşında maddi tükensem de menevi biliklendim, berkidim.

O illerde Ruslar Alman bilimçileri Fogelle Motulskinin “Genetika çeloveka” (v 3-x tomax, 1989-1990) bitiyini çap etmişdiler. O bitikdeki biliklerden çox öyrendim, analiz edib anlamağa çalışdım, disertasiyamı daha da güclendirdim. Bir bilgini yazıram. İtaliya genetikleri türmede yatan oğruların genetik yaxınlığı ile bağlı bilgi yayımlamışlar. Bu sözler “oğrudan oğru töreyer”, “oğrunun oğlu oğru olar” deyimlerinin doğrulanması demekdi. Sonrakı araşdırmalar ortaya bu bilgileri doğrulayacag heç bir tutalga goymadı. Bele olması, dünyanın doğal gelişimine tersdi. Bu sürede genetik özül de gözden gaçırılmamalı, ulusun sosial yaşamı ancag üstün bacarığa dayanarag gurulmalıdır. Burada menim oğlum, senin oğlun yoxdur, elin oğlu, ulusun oğlu anlayışı vardır, “genetik”, ya da “sosial” olsun oğruya ise heç yer yoxdur! Var olmag isteyirikse, bunu anlamalıyıg.

“Genetika çeloveka” bitikleri menimçün önemsizleşenden sonra onları Bakı Dövlet Universitetile Akademiyanın arasındakı bağdakı bitiksatana verdim. Dedim: ver, ya da çox ucuza Universitetin öyrencilerine sat. Bütün deyerli bitiklerimi belece verirem isteyenlere. El, ulus, yurd sevgisinin mayasında “mende Mecnundan füzun aşiglik istedsdı var” durur.

2

Disertasiyanın müdafiesi süresinde heydarizmin ağılsızlarının yeni-yeni reylere, göndertdiyi sayğılı bilimçilerden, oponentlerden biri de mene soyug, sayğısız yanaşmadı, ne de disertasiyamla bağlı pisebenzer bir söz demedi, tersine, bu yanlışlıgdan acıglanıb onları söyürdüler. Bu, ölkeni yönetenlerin tersine, Azerbaycan Respublikasının yurddaşlarının içindeki adalet duyğusunun varlığını gösterirdi.  İki yol müdafie edib, bir yol da avtoreferatı buraxılmış, müdafie günü belirlenmiş disertasiyanın müdafiesinin yasaglanmasının, illerle olmayan mehkemelerde diplom davasının meni nece tüküdeceyini bilenler bilir.

Sizi gerginlikle dolu cümlelerle yordum. Ölkemizde bele garagünlü yaşamın olmaması üçün Azerbaycan Respublikasını özgür düşünce, evrensel hügugun en yüksek düzeyde gorunduğu ağgünlü ölkeye çevirmeye çalışmalı, Türk ulusunun balalarını yaramaz ellere vermemeli, başabela yöneticilerden gurtarmalıyıg! Baxın, gülün, ağlayın:

  1. Bir gün universitetlerden birine reye gönderilmiş disertasiyaya göre zeng elediler. Getdim, görüşdük. Reyçi çox sayğı ile danışırdı. Ancag dediyi “men bu disertasiyanın 149 sehifesini oxumuşam, heç ne başa düşmemişem” sözleri mene davranış inceliyini aşdırdı: Ola biler, bütün insanlar felsefeni anlamaz. Aristotel de deyib: felsefe yüksek düşünce üçündür. Bu disertasiyada fizika var, tib var, sosiologiya var, politologiya var, tarix var, dil sevgisi var, dine, ruha yanaşma var. Belke de onu anlamag bir az çetindir.

Reyçi dedi: bir dene rey yaz getir, gol çekim gutarsın.

Beyler, beyimler! Ulusun, onun balalarının geleceyini, taleyini bele adamların, bele yöneticilerin eline vermek olmaz!

  1. Bu gün sayğı ile andığım, neçe iller gabag ölmüş felsefe elmleri doktoru, professor Magsud Celilovdan oponentliye onay almağa getmişdim. Dedim: Magsud bey, keçen avtoreferatda oponent olmuş akademik geri çekildi. Magsud Celilov dedi: bilirem, eşitmişem. Tüpürüm onun kişiliyine. Akademikliyi başına deysin. Bu yurdun balasını kim gorumalıdır?! Bes o ne üçün akademik olub? Ortada yeyib gıragda gezmeye ne var! Gorxma! Yaz menim adımı! Gelecem! Heç kimden de gorxmuram. Çekinmeden de çıxışımı eleyecem! Men yurdumun balalarına edilen elme sığmayan bele hagsızlıglara garşıyam! Seni tanımayan, alimliyini bilmeyen varmı?! Doğrudan da, Magsud bey geldi, örnek, alim çıxışını etdi. Bu gün sayğı ile anıram. Gözlerim yaşardı…
  2. AAK-ın şöbe müdirlerinden, Doğa bilimleri uzmanı, meni yaxşı tanıyan bir sayğılı mene dedi: başçı meni çağırmışdı yanına. Telefonu götürüb nazirinize zeng eledi. Nazir dedi: götürün atın o yana. O da mene gaytarın getsin dedi. Azerbaycan Respublikasında bele derebeyliklere yol verilmemelidir! Açı da olsa, bu gün bu derebeyliyin bazara çevrildiyini deyirik.

3

İllerle süren çarpışmalardan sonra 2005-ci ilde AMEA-nın Akt zalında birinci müdafie keçirildi. Örnek lenti, stenogramı durur. Birden çıxışcılardan biri bu gün televiziyalardan başda bir, ortada bir, sonda bir danışan politikanlartek az galdı mene Azerbaycanın, azerbaycançılığın yağısı desin.

Hamı duruxmuşdu. Cavab bele vermeyi özüme sığışdırmadım.

Müdafieden bir neçe gün sonra İgtisad elmleri namizedi, dosent Nüsreddin Memmedov geldi yanıma. Dedi: müdafienin ertesi getdim onun yanına. Bir yaşdayıg, bir oxumuşug, güleşe birlikde getmişik. Girdim otağına. Görüşdük. Soruşdu: Nece çıxış eledim?

Dedim: çox pis! Orada senden pis çıxış eleyen olmadı! Sen bu milletin yetişmiş balasına o ne sözlerdi dedin? Odurmu Azerbaycana garşı?! Gördün: heç seni sayıb yanıt da vermedi.

Sayğılı beyler, beyimler, bu gün sayğı ile andığım Nüsreddin Memmedovla bağlı olanı adsız yazmagdan isteyim, ölkedeki toplumsal yaşamın yurddaşların gelişmesine, gorunmasına yox, onların ulusal birliye gelmesinin garşısını almağa yöneldiyini, bu beladan gurtulmanın gerekliyini demekdir.

4

Bir gün yaraşıglı bir adam AMEA-dakı iş otağıma gelib görüşdü. Neçe illerdir, senin yazılarını izleyirem, bitiklerini oxuyuram. Gelmişem seninle tanış olam. Tanışdıg! Dedi: xanımımla dadışmışam, seni sabah bize gonag çağırırıg.

Uşagtek arı-duru bir adama yox demek olardımı?

Nüsreddin beyi maşınımda Badamdardakı evinedek apardım. Xanımı ile de görüşdük. Bu gözel insanı yüksek axlagına, yurdseverliyine, Azerbaycanın oğullarını gorumag duyğusuna göre neçe illerdir heç unutmuram, unutmayacağam.

5

Politologiyada ölçüsüz-biçisiz yüksek Açı yönetimi anlayışı yoxdur! Demokratik politik guruluşlarda bütün yöneticiler, ulusun kontrolu altındadır. Politikden danışığını bilmek istenir. Politikin bir görevi vardır: respublikanı, eli, ulusu, yurdu. yurddaşları gorumag, gelişdirmek, yaşatmag!

Azerbaycan Respublikasının başında duranların borcu Azerbaycan Respublikasını, Azerbaycan Türklerini – Azerbaycanlıları  geleceye bacardıgca problemsiz ötürmekdir. Genetika ile sosial durada birleşir.

SÖZARDI: Sayğılı yurddaş, ola bilsin, bir az yoruldun. Ancag düzgünlük  felsefesini bir az çatdıra bildimse, çox yaxşı.

 

8 mart 2021-ci il

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: best suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv