YADİGAR TÜRKEL. LVİTSA

1

Ermeni ideologları “Yandeks-Dzen”de yalan-palan, pozuculug maşınlarını durmadan işledirler. Stratejileri bellidir: Azerbaycan Türklerini Ruslar, Gürcüler, Gafgaz Ellerile salışdırmag!… Azerbaycan Ağalığı ise öz kefinde… Vur çatlasın, çal oynasın! Yağı ile savaşan Ölke galıb ideologiya, politika, sosiologiya, oxumamış, oxudulmamış jurnalistlerin, bişmemiş şeirgayıranların, “tardüzelden professor”ların elinde. Bu “professor”lardan, Üzeyir bey Hacıbeyli adına ADK-nın “Eski musigi aletleri laboratoriyası”nın başçısı, Memmedali adlı biri de çıxışında on yol prezidentimiz, birinci vitse-prezidentimiz deyir, Heydar Aliyev Fondunun adını çekir. Avtoritar politik guruluş ancag bu ortamı yarada bilir.
Toplumun sosial düşüncesinde “Anma Kültürü” vardır. Ölmüş bütün insanlar sayğı ile anılır, anılmalıdır. O, laboratoriyanı yaratmış adamla 1990-cı illerde, bir xatun bilimçile bölgelerden birine yasa getmişdik. Memmedalinin “möhteşem telegülmece”sinden sonra o gözel insanı sayğı ile anıb, hekim, Pr. Dr. gardaşına can sağlığı dileyirem.       Azerbaycan Türkleri Heydarizmin onu saldığı bu ideoloji düşgünlük, bacarıgsızlıg, çağdışılıg, geriçilik bataglığından gurtulmalıdır! Ancag ölkede bünunçün bütün gerekenler edilmir. Bu, böyük, bilimsel, ideoloji iş “Ezizinem ey, Garabağ ey!…” oxumaları, “Sen de eskersen”tek başgatmaları ile, ideoloji işlerden uzag, oxumamış, oxudulmamış jurnalistlerin boğazdanyuxarı çağırıçları ile edilmez!

2

Dünya özünütanıma, özünütanıtma, özünüdoğrulama, politika, geopolitika, ulusal özünügoruma, yaşatma – güc ortamıdır! Bu ortamda özünügoruma gücü olan uluslar yaşayır. Buna göre de men, “Yandex-Dzen”de Azerbaycan Respublikasının “Eftanaziyanın sosial-felsefi problemler”inden “namizedlik” disertasiyası yazmış birinci vitse – prezidentinden yazılmış: “Mexriban Aliyeva Roza Vostoka” foto-yazısında ona “Gızıl gül” deyilmesini irelide dediklerimden dolayı beyenmedim! Mehriban Aliyeva birinci vitse-prezident olduğu öten 4 ilde Azerbaycan Türklerinin “Ağgoyunlular” Açısının başçısı Uzun Hasanın anası Saray xatun Bayandurlutek öz politik önemini artırıb Ermenileri gereken yerinde oturtsaydı, ölkeni, ekonomik, gurumsal, sosial-politik anlamda demokratik düzeyde yeniden gursaydı, ondan “Roza Vostoka” yox, “Azerbaycan Türklerinin Lvitsası” başlıglı öygü yazısı yazardım! Azerbaycan Respublikasında uğurlu, çağdaş ulusal düzen, demokratik yaşam yaradılandan sonra “Gızıl gül” benzetmesi Dedem Gorgudun bitiyindeki Bayandur xanla Burla xatuna yaraşantek Mehriban Aliyevaya da yaraşardı! Gözele (igide) al da yaraşar, şal da – deyib babalar!

Azerbaycan Respublikasının sosial felsefe, sosiologiya, politologiya bilimçisi olan birinci-vitse prezidenti “Azerbaycanın gızıl gülü” olmag isteyirse, Ermeni kilsesine, Vatikana yardım etmemeli, Rusiya Federasiyasının ucgarlarında çağın kültürel gazanımlarının çoxundan uzag galmış Gafgaz Ellerinin yurdu Dağıstanda okullar açmalı, başga daha böyük kültürel işler görmeli, Azerbaycan Türklerinin Gafgazda Rus dili yayılanadek Gafgaz Ellerinde ortag danışıg dili olmuş Türk dilinin bölgede yeniden doğal yerini tutmasına çalışmalıdır. Mehriban Aliyeva onda olar “Gızıl Gül!”

Ölke yağı elindeyken, yurdumuz çalınıb-çapılarken heç kim özüne böyük adlar  yapışdırmasın!!!

3

Yazıların birinde üzünü “bayguş başı”nda gizletmiş (Kişi de, Er de üzünü gizledermi?) Narekatsi adlı birisi özünü TÜRK DİLİnin bilicisi sayıb, Azerbaycan Türklerinin köçeri olmasını, onların rodina ile bağlı sözlerinin anlamsızlığını “deyenden” sonra Ermenilerin “Mat Armeniya”, Gürcülerin “”Mat Gruziya” dedikleri anlayışa “Atamın Yurdu”, “Anamın Yurdu” dediklerini, Ermenilerle Gürcülerin bu adlı heykellerinin de olduğunu fotolarla gösterir. Narekatsi İran – Arran (?) gülmecesinde köçeri “şahsevenler” deyib aşağılamağa çalışdığı Türk Elinin yaylağa köçünden bir foto da yayımlamışdır. Güney Azerbaycanda, yazın gül-gülü, bülbül-bülbülü çağırdığı çağında çekilmiş cox gözel fotodakı görüntü Ermeni axmağının Mat Armeniyasından yüz gat anlamlıdır, gözeldir!

Ancag o, agent özünü Türk dilinin bilicisi saysa da düzgün demir. Türkler Rusca rodina deyilen söze “atamın yurdu”, “anamın yürdu” yox, YURD, Ölke anlamında ana yurdum deyir. Anamtek sevdiyim, sevgili yurdum!!!

Rusiya İmperiyasının politikanlarının 1828-ci ilde Azerbaycan Türklerinin Yurdu İravan Xanlığında Rus Ulusunun da başına “bela” yaratdıgları “Ermeniliyin” aragarışdırıcıları gereken yanıt almadıgca dünyanı çox bulayacaglar!

4

Ermeninin strateji amacından biri Azerbaycan Türklerile Gafgaz Ellerinin arasını vurmagdır. “Yandex-Dzen”de bu yönlü çoxlu yazılar yazılır: Azerbaycan Lezgistandır, Azerbaycan topragları Lezgi topraglarıdır, Lezgi kendi – Derbent, Necmeddin Sadıgov – Lezgi generalı… – elece de başgaları.

Bu günlerde “Yandex-Dzen”de üstünde Lezgi mescidi  yazılmış mescidin garşısında küreyinde LEZGİN yazılmış bir foto yayımlanmışdı. O, açıg-açığına aragarışdırıcılıgdı! Gaynaglar Ermenilerin öz işleri üçün gız gelinlerinden yararlandıglarını çox yazırlar. Ermenilerin bu ulusal özelliyinden Karl Marks kimi bilgin bele yazmışdır.

5

SSRİ-de “Yenidengurma” yenice başlamışdı. Ermeni gızı bir xestem, mene o çağadek eşitmediyim Raffi adlı yazarın “David bek” bitiyini bağışladı. Çox sağ ol, dedim.

Bitikle tanışlıg onun Zori Balayanın “Ocag” uydurmasının başga biçimi olduğunu ortaya goydu: gerçekdışı tarix uydurması, ideoloji öygüçülük… Sovet ideologları Moskvanın tapşırığı ile, 1944-cü ilde David bek adlı bir kino da çekiblermiş. Deme, bu David bek, Gacarlar Açısı ile  Osmanlı  İmperiyalarının ordularını yenmiş, Lezgilerle ?! vuruşub, onları da dağıdıbmış… Belelerine Türkce yalanına od düşsün – deyerler.

Bu uydurmaçılar, Rus Velikorosların Gafgaz Ellerinden olanlara Lezgintsı – Lezgiler dediklerini ganmadıglarından,  öz axlaglarını olanların axlagı ile garışdırırlar. Buna göre de Azerbaycan Ordusunun Baş Garargahının başcısı Necmeddin Sadıgov çıxıb demelidir: “Men Lezgi generalı yox, Azerbaycan Respublikasının generalıyam! Azerbaycan Respublikasında Türk, Rus, Lezgi… bütünü politik anlamda Azerbaycanlıdır. Etnik kimliyim de budur! Azerbaycanlılardan satgın tekce siz Ermeniler çıxdınız! Azerbaycanda “ermenilik” – aragarışdırıcılıg keçmez!”

6

Şamil Fatullayevin “Gradostroitelstvo i arxitektura Azerbaydyana XIX-naçala XX veka”. Leningrad, 1986, 456 s., bitiyinde Ermeni agentinin gösterdiyi mescidin adının “Dağıstanlılar mescidi” olduğu yazılmışdır. Bu da, daha çox “Derbendliler mescidi” anlamındadır. O, Ermeni agentine deyirem: kimse tarix uydurmasın! Heç kim Azerbaycan Türklerile dayıoğlu xalaoğlu olan Gafgaz Ellerinden olanların arasına giremmez, aralarını vurammaz! Biz Türkler, siz Ermenilerden uca, seçkin ulusug! Böyük tariximiz, kültürümüz vardır! Biz Gafgaz Ellerinden olanlarla görüşende çataçat sizintek “hayes, türkes?” deyib, Lezgisen, Budugsan soruşmurug! Biz Avar, Saxur bilmerik, kimseni sen ingiloysan deyib ayırmarıg! O, ayrımçılığı ağılsız Ermeni  faşistleri eder! Biz birik! Bir bölünmezdir!

7

Bir gün yayda, İsmayıllıda, Lezgilerin çox olduğu kiçik bir dağ köyünde dincelerken, – köyde toy vardır – dediler. Axşam men de toya getdim. Toy, ne toy?! Bakıdakı, Bilesuvardakı, Gencedeki toy! Danışıg bir, davranış bir, yemek bir, çalğı bir! Azerbaycan Türklerinin toy kültürü çox gözeldir. Lezgiler de o biri gohumlartek neyise azaçıg deyişmekle Toy kültürünü yaşadırlar. Min iller de yaşatsınlar, yaşasınlar!

8

Lezgilerin soyu Ermenilerinki kimi gırıg deyildir. Onlar Ermenilern baş ideologlarından Zori Balayanın dediyitek, getdikleri yerde-ölkede bir kilse tikib, oranı eski Hayastan adlandırmırlar. Lezgiler Derbendin eski Türk yurdu, Nadir şahın İnce galasınadek Azerbaycan olduğunu sizintek soysuzlardan yaxşı bilirler. Bu gün Rusiya İmperiyasının belli politikalarından Derbendde Lezgilerin sayı Azerbaycan Türklerini ötüb. Sağlıgla yaşasınlar! Ancag heç bir Lezgi doğma yurdu Derbende – Lezgistan demez! Onlar Lezgilerin Gafgazın doğusuna – Azerbaycana daha çox 19-cu yüzilin ikinci yarısında Rusiya İmperiyasının ordusunun elinden gacdığını, 1919-ci ilde Bakıda 700 Lezginin, 299 başga Gafgaz Ellerinden  olanların yaşadığını bilirler (Soobşeniye Bakinskogo Gorodskogo Golovı ot 1-go oktyabrya 1919-goda. Aleksandr Şepotyev. Doklad o spornıx Kavkazskix territoriyax, na katorıye imeyet prava Azerbaydjanskiye Tyurki. B., 2016., s.).

9

Bu yazını yağı agentinin gözel Türk diline babalarına yaraşan aşağılayıcı sözler demesine yanıttek yazmağa başladım. Ancag Türk dilinin gözelliyi, anlamlığı, şirinliyi, keseliyini deyib, 1995-ci ilden sonra bütün ölkede Türk dilinin başına getirilen dağıdıcılıgdan az ad olsa danışmamag yanlış olardı. Bu günlerde Medeniyet TV-de yaşxı jurnalist olmag üçün olanagları olsa da, çalmag, oxumag kimi damğa Türk sözlerini atasının malıtek ifa, ifaçı Arab sözlerine deyişmiş sunucu, elece de “Eski çalğı aletleri laboratoriyası”nın başçısı pr. Mamedali çoşduglarından Arab sözleri möhteşemle, megamı bir-birinin ağzından alıb sözbaşı gumbuldadırdılar.

Möhteşem sözü 2000-ci illerde Azerbaycanın Türk dilli basınında demek olar yoxdu. Bu gereksiz, kobud sözü Azerbaycana sonralar getirdiler. Sözlüklere göre möhteşem Azerbaycan Türklerinin dilinde yene arabca hörmetli şereflidir. Doğrusu ise möhteşem böyük, çox böyük, görkemli demekdir.  Bir gün Az.TV-de veriliş sunan, sözbaşı teşekkür eleyen, sadece, möhteşem kimi anlamsız Arab sözlerini dilimize soxanlardan birine işletdiyi sözlerin Türk dilini korladığını dedim, işletmemesini diledim. Dediklerimi doğruladı, onayladı. Ancag Azerbaycanda düzgün Türk dili politikası olmayınca, bele pozuntular, daha çetin iş olan “Düzgün dil yaradıcılığı”nı üstelecekdir.

10

Son illerde Türk diline yeniden yeridilmesile onun özelliyini, gözelliyini pozan Arab sözlerinden biri de müdhişdir. Müdhiş sözü 1960 – 2000-ci illerde Azerbaycan basınının dilinde demek olar, işlenmirdi. Onu Mirze Fatali Axundovun “Puşkinin ölümüne Şerg poeması”ndan yada salıram: “Gafgaz altımdadır, en müdhiş olan zirvede men, Tutmuşam, tek uçuram, garlı dağ üstünde gerar. Garaguş uçmağa galxarsa uzag bir tepeden, Ne geder yüksek uçarsa yene dövremde uçar”.

Müdhiş Türk dilinde gorxunc demekdir: Gafgaz altımdadır, en gorxunc (gorxulu) yerde (yükseklikde) men…  Görün dil nece deyişdi, canlandı, gözelleşdi. Beledirse, bu gözel Türk dili niye yeniden “şeyx nasrulla”ların  yersiz, anlamsız reğmen (baxmayarag), tehliye (gurtarmag, çıxartmag), sadece (ancag, tekce), beyaz (ağ), siyah (gara), ifa etmek (çalmag)…kimi sözlerle doldurulmalıdır?!

SÖZARDI: Garışdırıcılıg, maşalıg politikası Ermenilere 21-ci yüzilin 20-ci ilinde, “Yandex-Dzen”de, “dünya goşugçularının öyretmeni” Nizami Gencelile bağlı gara gepik boyda deyeri olmayan “Kak Azerbaydjantsı prisvoili Persidskogo poeta” adlı yazı yazdırır.

Ermeniler bu kiçikliklerini anlamır, utanmırlar!

15 avgust 2020-ci il

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: best suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv